Tips för att skriva intressanta inlägg till bloggen

För att få läsare till sin blogg räcker det inte med att man lockar dem till bloggen – man måste också få dem att stanna genom att skriva intressanta inlägg som de faktiskt vill läsa i sin helhet, och som de kommer att komma tillbaka till bloggen för, så att de kan läsa mera. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att skriva ett intressant inlägg, och därför kommer här några grundläggande tips som man kan ha i åtanke.

Det absolut viktigaste för att skriva ett intressant blogginlägg handlar inte om några skrivregler, utan något mycket mer instinktivt än så: man måste tycka om det man skriver om. Om man själv har en passion för det man skriver om på bloggen, vare sig det är matlagning, mode, fiske eller knyppling, kommer det att smitta av sig i inlägget nästan omedvetet, vilket läsarna kommer att märka. Och det fungerar på samma sätt omvänt: om man själv inte tycker att det man skriver om är roligt eller intressant kommer det bli en tråkig och svår uppgift att skriva om ämnet, och det kommer reflekteras i inlägget. Dessutom är risken stor att bloggen bara dör ut för att man inte är motiverad att skriva nya inlägg.

Om man har hittat ett bloggämne som man brinner för kan det dock i nästa steg vara en bra idé att ha några skrivregeler i åtanke. En av dessa gäller rubriksättningen till inlägget, som är mycket viktig för att locka läsare till bloggen. Blogginläggets rubrik syns nämligen inte bara överst på inlägget, utan också i exempelvis sökmotorernas resultat och RSS-läsare. En bra huvudregel när det gäller rubriksättning är att faktiskt beskriva vad inlägget handlar om, och inte bara benämna dem exempelvis ”God morgon” eller ”Fredag!” så som är vanligt förekommande på vardagsbloggar.

När man skriver ett blogginlägg ska man också tänka på att anpassa brödtexten efter internetformatet. Det betyder till exempel att man bör göra texten luftigare genom styckeindelningen, för att den ska bli lättare att läsa och ta in. En grundregel inom att skriva artiklar, som är extra viktig på internet där läsarna har mindre tålamod än annars, är också att man ser till att ta upp det viktigaste först i inlägget. På det sättet kan man (förhoppningsvis) fånga läsarnas intresse. Det är också en bra idé att tidigt anamma vanan att korrekturläsa sina inlägg innan man postar dem. Stavfel (även om de bara är slarvfel) och särskrivningar är sådant som kan dra ned intrycket av ett annars välskrivet inlägg.

Slutligen finns det ett kraftfullt hjälpmedel som alla skribenter har för att skriva intressanta och välformulerade texter, och det är en god natts sömn. Våra hjärnor förlorar kognitiv kapacitet om vi inte får tillräckligt med sömn, vilket gör att det blir svårare att koncentrera sig och svårare att helt enkelt tänka – vilket man självklart måste göra för att skriva. Som bloggskribent måste man därför se till att ha en skön säng där man kan sova ut ordentligt om nätterna. Du hittar ett stort sortiment av sängar på Sleepo.se, om du skulle behöva byta ut din nuvarande säng för att sova bättre, och därmed kunna skriva bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FinanceBlog