Bloggar

En blogg är förkortningen av ordet webblogg och är en plats på nätet där man kontinuerligt gör uppdateringar om ett eller flera specifika ämnen. Det är ungefär som en dagbok fast på nätet där det senaste inlägget hamnar högst upp på hemsidan.

Det är enkelt att starta sin egna blogg eftersom det numera finns olika tjänster som blogger, nouw, Blogg.se, wordpress.

Bloggens historia

Den äldsta bloggen skapades år 1994 av Justin Hall och har namnet links from the underground. År 1997 startades Sveriges äldsta blogg Sven Tycker. Trots att det har gått över 20 år sedan bloggarna startades så är de fortfarande aktiva.

Bloggen som medium fanns redan på de tidiga hemsidorna där man skrev korta inlägg med uppdateringar. Men det var först i mitten av 00-talet när det kom enklare verktyg och webbplatser som gjorde att bloggen fick sitt stora genomslag. År 2006 togs ordet blogg med i svenska akademins ordlista.

Bloggens samhällspåverkan

I och med att allt fler började att blogga, och läsa bloggar så fick bloggarna en större inverkan på samhället. En del bloggar kan ta emot 100 000 besökare om dagen vilket gör att bloggen har en stor potential för marknadsföring. Det tog inte lång tid för företagare att nappa på detta. Idag är det inte ovanligt att företagare köper annonser eller gör samarbeten med bloggare. Detta gör att de som har många besökare också kan ha bloggen som inkomst. En del jobbar heltid som bloggare.

Olika sorters bloggar

När bloggen kom så var det oftast i dagboksform, men sedan dess har bloggen utvecklats till olika nischer och livvstilar. Här är några exempel:

Modebloggar

Bloggare som skriver, berättar och visar upp det senaste modet. Den första och största i Sverige är Kenza.

Livsstilsbloggar

Bloggare som skriver, berättar och visar upp sitt liv. Två av de största är Elsa Billgren och UnderbaraClara.

Fotobloggar

Bloggare som skriver, berättar och visar upp sina foton. Två av de största är nevnarien och Jonna Jinton.

Företagsbloggen

Många företag har en blogg där de skriver inlägg om sin verksamhet.

Matblogg

Bloggare som skriver, berättar och visar upp sina recept. En av de största i Sverige är Jennys Matblogg.

Videobloggar

Videobloggen, eller vloggen är den typ av blogg som de senaste åren har mest kraft i och med youtube och dess framfart. Två av de största i Sverige är Therese Lindgren och Joakim och Jonna Lundell.

Några övriga bloggkategorier är träningsbloggen, inredningsbloggen, skönhetsbloggen och åsiktsbloggen.

En av många anledningar till varför det har blivit så populärt att blogga är för att du är din egna interim hr chef chef. Du bestämmer själv när du vill blogga, vad du vill blogga om och vilka samarbeten du vill göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FinanceBlog